Panagoulias Group – Energy

energy systems

Ενδοδαπέδια Θέρμανση / Δροσισμός

Η θέρμανση δαπέδου ή ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μορφή θέρμανσης που συνδυάζει συνθήκες θερμικής άνεσης και οικονομικής λειτουργίας.

Στο σύστημα μας , το νερό είναι θερμοκρασίας 35-40C και κυκλοφορεί μέσα σε κύκλωμα σωληνώσεων που είναι ενσωματωμένα στο δάπεδο του χώρου, μετατρέποντας το ίδιο το δάπεδο σε θερμαντικό σώμα.

Η μετάδοση της θερμότητας πραγματοποιείται με ακτινοβολία από το δάπεδο προς τον θερμαινόμενο χώρο, από τα χαμηλότερα στρώματα προς τα υψηλότερα σε όλη την επιφάνεια του χώρου χωρίς ισχυρά ρεύματα.

Έτσι επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο την επιθυμητή διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας στο χωρο, δηλαδή στο ύψος της κεφαλής η θερμοκρασία να ανέρχεται στους 18-20c.

01.

Η θέρμανση μέσω σωληνώσεων που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του χώρου εξασφαλίζει τις βασικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής

Η θέρμανση μέσω σωληνώσεων που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του χώρου εξασφαλίζει τις βασικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δηλαδή άνετη και υγιεινή διαβίωση σε συνθήκες θερμικής θαλπωρής.
Αισθητική χωρίς περιορισμούς στην σύγχρονη μοντέρνα κατοικία και φιλικότητα προς το περιβάλλον, έτσι μπορεί κανείς να απολαμβάνει την θέρμανση εξοικνομώντας ενέργεια και έξοδα, χάρη στην ενδοδαπέδια θέρμανση!

Η Παναγούλιας Στέφανος & Συνεργάτες , είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υλικών για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, με 30 χρόνια εγγύηση στους πλαστικούς σωλήνες για τη θέρμανση δαπέδου και 10 χρόνια σε όλο το σύστημα της.

02.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει κανείς με την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή θερμανσής δαπέδου είναι:

Mία  σωστή και αξιόπιστη μελέτη θέρμανσης δαπέδου αποτελεί την εγγύηση για την απρόσκοπτη και οικονομική λειτουργία ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Το τμήμα μελετών και εγκατάστασης της εταιρεία μας αποτελείται από: 

  • Έμπειρο Μηχανολόγο Μηχανικο, εξειδικευμένο στις μελέτες ενδοδαπέδιας  θέρμανσης και ανανεώσιμων πυγών ενέργειας.
  • Έμπειρο   και μόνιμο συνεργείο εγκατάστασης του συστήματος   οι οποίοι κατά την ανάθεση του έργου εκπονούν την μελέτη εγκατάστασης και της σχεδιομελέτης.

Η εταιρεία μας με σύμμαχο τη πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει  στον τομέα της θέρμανσης δαπέδου επέλεξε συνεργασία με δύο από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο κατασκευαστές σωλήνας GIAKOMINI ΙΤΑΛΙΑΣ  & THERMOTEC ΣΟΥΗΔΙΑΣ  underfloor heating pipe – με διατομή  Φ17 x 2.0 ) για χρήση στην ενδοδαπέδια θέρμανση σύμφωνα με όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι πιστοποιημένος από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα ινστιτούτα.

Ο σωλήνας GIAKOTHERM & THERMOTEC παράγεται από πολυαιθυλένιο ειδικού τύπου κατάλληλου για υψηλές θερμοκρασίες που υπερκαλύπτουν τις θερμοκρασιακές απαιτήσεις της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και διαθέτει φραγή οξυγόνου προστατεύοντας τα μεταλλικά μέρη της εγκατάστασης. Είναι ιδιαίτερα εύκαμπτος, διευκολύνοντας την εγκατάσταση κατά το στρώσιμο των κυκλωμάτων.

Η τοποθέτηση των σωλήνων γίνεται πάνω σε μορφόπλακα από διογκωμένη πολυστερίνη με φραγή υδρατμών και ειδική διαμόρφωση στην επιφάνεια της (τάπες).Η μορφόπλακα προσφέρει θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγροπροστασία έναντι της τσιμεντοκονίας επικάλυψης και εξασφαλίζει τέλεια στήριξη του σωλήνα και κάλυψή του από τη τσιμεντοκονία επικάλυψης. Οι διαστάσεις τεμαχίου είναι 1020 x 750 m2 και το συνολικό ύψος (τάπα + βάση) είναι4,2cm.

Περιμετρικά μεταξύ μορφόπλακας και τοιχοποιίας τοποθετείται η περιμετρική ταινία, από αφρώδες πολυαιθυλένιο πάχους 8mm και ύψος 150mm. Φέρει φιλμ νάιλον στο κατώτερο τμήμα της εμπρόσθιας όψης και ειδική κολλητική ταινία στερέωσης στην οπίσθια όψη.

Σε προκαθορισμένα σημεία τα οποία ορίζονται από τη μελέτη καθώς και στα κατωκάσια από τις εσωτερικές πόρτες, τοποθετείται αρμός διαστολής εξυπηρετώντας τις συστολοδιαστολές του θερμαινόμενου

03.

Δροσισμός – Λειτουργία

Όταν αναφερόμαστε στην έννοια του δροσισμού δαπέδου, εννοούμε ότι μετατρέπουμε το δάπεδο κάθε χώρου σε μια τεράστια ψυχρή επιφάνεια. 

Ο δαπεδοδροσισμός αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρει άνεση απορροφώντας ομοιόμορφα τη θερμότητα από όλες τις κατευθύνσεις.
Πηγή Ενέργειας η αντλία θερμότητας αέρος-νερού, που το καλοκαίρι απορροφά τη θερμότητα της κατοικίας, μέσω του ενδοδαπέδιου κυκλώματος και την αποβάλλει στο περιβάλλον.

Το χειμώνα η διαδικασία αντιστρέφεται, προσάγοντας ζεστό νερό στους σωλήνες της ενδοδαπέδιας, με τη χρήση της ενέργειας που υπάρχει στο περιβάλλον.
Η θερμοκρασία νερού προσαγωγής στο ενδοδαπέδιο σύστημα δροσισμού είναι 14-18ºC, ενώ η θερμοκρασία δαπέδου κυμαίνεται στους 20-22ºC, έχοντας εξασφαλίσει στον εσωτερικό χώρο χαμηλότερη θερμοκρασία 5-7ºC.

04.

Αυτοματοποίηση του ελέγχου λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Το σύστημα μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου ανεξάρτητα, όπως εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας!

Για τον ολοκληρωμένο έλεγχο είναι απαραίτητα:

  • Ο θερμοστάτης χώρου, ο οποίος αντιδρά στις θερμοκρασιακές αλλαγές με ακρίβεια έως και 0,1°C και έτσι επιτυγχάνουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου.
  • Θερμοηλεκτρικοί κινητήρες (actuators) οι οποίοι επικοινωνούν μέσω του διανομέα με τον αντίστοιχο θερμοστάτη χώρου και ανοίγουν ή κλείνουν τα κυκλώματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Μπορούμε να συνδέσουμε μέχρι τέσσερεις θερμοηλεκτρικούς κινητήρες με έναν θερμοστάτη χώρου. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε αυτονομία σε όλους τους χώρους μιας κατοικίας, με αποτέλεσμα οικονομικότερη λειτουργία και δυνατότητα επιλογής διαφορετικής θερμοκρασίας ανά θερμαινόμενο χώρο.
  • Η βάση επικοινωνίας – διανομέας ο οποίος παίρνει εντολή από τους θερμοστάτες χώρου και τη μεταφέρει στους ηλεκτροθερμικούς κινητήρες του συλλέκτη, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν τα κυκλώματα σύμφωνα με την επιθυμητή θερμοκρασία κάθε χώρου.
  • Ενεργοποιητής κυκλοφορητή ο οποίος εκκινεί ή σταματά τον κυκλοφορητή της θέρμανσης με την απαραίτητη χρονοκαθυστέρηση, όταν οι θερμοστάτες δίνουν εντολή εκκίνησης ή τερματισμού της θέρμανσης στους ηλεκτροθερμικούς κινητήρες.

Μια έξυπνη και ευέλικτη λύση στις περιπτώσεις που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε εκ των υστέρων ξεχωριστούς θερμοστάτες για τον έλεγχο της επιθυμητής θερμοκρασίας ανά χώρο, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε καλώδια επικοινωνίας αποτελεί το σύστημα θερμοστατών ασύρματης επικοινωνίας. Οι θερμοστάτες του χώρου λειτουργούν ως πομποί και η βάση ως δέκτης, δίνοντας εντολές στους θερμοηλεκτρικούς κινητήρες του συλλέκτη να ανοίγουν και να κλείνουν τα κυκλώματα χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Για την αυτοματοποίηση του ελέγχου λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι διαθέσιμα συστήματα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση αναγνωρίζει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος με ένα αισθητήριο και επενεργεί στην τρίοδη βάνα ανάμιξης και στον κυκλοφορητή της θέρμανσης. Έτσι προλαμβάνεται η αδράνεια του συστήματος σύμφωνα με τις θερμοκρασιακές αλλαγές του περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας οικονομικότερη λειτουργία της θέρμανσης

Άνεση και υγιεινό περιβάλλον, χωρίς θόρυβο και ρεύματα αέρα με ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο, δίνοντας την αίσθηση «σπηλιάς».

Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, εκμετάλλευση μεγάλης ψυκτικής επιφάνειας, υψηλότερες θερμοκρασίες νερού προσαγωγής, μείωση απωλειών από το δάπεδο.

Απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση των χώρων, δεν υπάρχουν καμιάς μορφής εμπόδια στο χώρο μας.

Καθαροί χώροι, χωρίς αντιαισθητικούς ή περιττούς όγκους, χωρίς μαυρίσματα στους τοίχους.

Οικονομία, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, πετυχαίνουμε οικονομικότερη λειτουργία με τη χρήση αντλίας θερμότητας αντί για το κοινό λέβητα.

Συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας της de zendra

Πλεονεκτήματα Αντλίας Θερμότητας

Εξοικονόμηση

Οικονομία, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, πετυχαίνουμε οικονομικότερη λειτουργία με τη χρήση αντλίας θερμότητας αντί για το κοινό λέβητα.

Άνεση και υγιεινό περιβάλλον

Άνεση και υγιεινό περιβάλλον, χωρίς θόρυβο και ρεύματα αέρα με ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο, δίνοντας την αίσθηση «σπηλιάς».

Ελευθερία

Απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση των χώρων, δεν υπάρχουν καμιάς μορφής εμπόδια στο χώρο μας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, εκμετάλλευση μεγάλης ψυκτικής επιφάνειας, υψηλότερες θερμοκρασίες νερού προσαγωγής, μείωση απωλειών από το δάπεδο.

Καθαριότητα

Καθαροί χώροι, χωρίς αντιαισθητικούς ή περιττούς όγκους, χωρίς μαυρίσματα στους τοίχους.

Ο συλλέκτης είναι η "καρδιά" της εγκατάστασης θέρμανσης δαπέδου

Ο συλλέκτης είναι η “καρδιά” της εγκατάστασης θέρμανσης δαπέδου (ή δαπεδοθέρμανσης). Η εταιρεία μας μέσω της συνεργασίας της με την εταιρείας GIAKOMINI η οποία έχει εμπειρία πάνω από 100 χρόνια στην κατασκευή ορειχάλκινων εξαρτημάτων, παράγει συλλέκτη για την ενδοδαπέδια θέρμανση, που εγγυάται τις απαιτούμενες ροές για τα κυκλώματα και την τέλεια εξισορρόπηση του συστήματος.

Πρόκειται για διανομέα διαιρετού τύπου, χωρίς ενώσεις, από ορείχαλκο, ονομαστικής διαμέτρου 1” ή 1¼’’ με σπείρωμα ¾” (Eurocone).
Ο συλλέκτης προσαγωγής φέρει ροόμετρα για τις ρυθμίσεις των παροχών των κυκλωμάτων, ενώ ο συλλέκτης επιστροφής διαθέτει βαλβίδες ηλεκτροθερμικών κινητήρων παρέχοντας τη δυνατότητα τοποθέτησης ηλεκτροθερμικών κινητήρων (actuators), οι οποίοι, με εντολή των θερμοστατών κάθε χώρου, επιτρέπουν την αυτόνομη λειτουργία των αντίστοιχων κυκλωμάτων κάθε χώρου.

 

Για την τέλεια ρύθμιση του συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης χρησιμοποιούνται οι ειδικοί μαστοί προσαγωγής και επιστροφής στους οποίους προσαρμόζονται θερμόμετρα.

Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην τοποθέτηση του γκρουπ συλλεκτών διατίθεται πίνακας μεταλλικός, κατάλληλος για εντοιχισμό, κατασκευασμένος από γαλβανιζέ λαμαρίνα πάχους 1mm και βαμμένος με ηλεκτροστατική βαφή. Ρυθμίζεται σε ύψος έως και τα 815 mm. Έχει ρυθμιζόμενο αποσπώμενο πλαίσιο για προστασία από το σοβά, το οποίο διαμορφώνει το βάθος του πίνακα από 115 έως 165 mm.

Climaboard - Περιμετρική Θέρμανση

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές Ερωτήσεις

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μορφή θέρμανσης που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο κυρίως μέσω θερμικής ακτινοβολίας, ζεσταίνοντας τον και προσφέροντας μια αίσθηση θερμικής θαλπωρής, με χαμηλό λειτουργικό κόστος.
Λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας που κυκλοφορεί σε σωλήνες που είναι εγκιβωτισμένοι στο δάπεδο. Οι ρυθμιστικοί διακόπτες του συλλέκτη, ελέγχουν την ροή του νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει οριστεί από τον θερμοστάτη χώρου.
Λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων της κάθε κατασκευής και των ιδιαιτεροτήτων της εφαρμογής η μελέτη είναι απολύτως απαραίτητη. καθώς και η επιτόπου αυτοψία και καταγραφή από τον ίδιο το μελετητή ο οποίος αν είναι και ο εγκαταστάτης της θέρμανσης δαπέδου τότε έχουμε το καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

Τεχνικές Ερωτήσεις

Τά συνεργεία εγκατάστασης της θέρμανσης δαπέδου πρέπει να κατέχουν τρία πολύ σημαντικά τεχνογνωστικά πεδία.

  • Το πρώτο πεδίο αφορά την εκτέλεση της σχεδιομελέτης όπου πρέπει να είμαστε πολύ αυστηρή με την  πιστοποίηση και την εγκαταστατική  επάρκεια . 

  • Το δεύτερο πεδίο αφορά την εκτέλεση του θερμομπετό όπου θα πρέπει  να επιλέγουμε με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο τον εγκαταστάτη .

  • Το τρίτο  πεδίο αφορά την εκτέλεση του τελικού δαπέδου  όπου θα πρέπει  να επιλέγεται  για κάθε τύπο τελικού δαπέδου  ο κατάλληλος τεχνίτης και όχι ο οποιοδήποτε.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγεται από το ιδιοκτήτη η ανάθεση του έργου της θέρμανσης δαπέδου με τμηματικό τρόπο, δεδομένου του ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος κανείς να μην έχει την ευθύνη.  

Κανένας. Ο σωλήνας που χρησιμοποιείται, παράγεται από ειδικό τύπο πολυαιθυλενίου αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και φέρει φραγή οξυγόνου. Η παραγωγή και ο έλεγχος ποιότητας του σωλήνα είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Νόρμα EN ISO 22391 και το γερμανικό πρότυπο DIN 16833. Οι φυσικές και μηχανικές αντοχές του σωλήνα είναι πιστοποιημένες από το γερμανικό ινστιτούτο SKZ με αριθμό πιστοποιητικού ενώ η φραγή οξυγόνου είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4726.
Ναι. Σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη στο σωλήνα κατά τη διάρκεια εργασιών, (π.χ. τρύπημα σωλήνα) υπάρχει η δυνατότητα με ειδικό στεγανό εξάρτημα να αποκατασταθεί.
Ο συλλέκτης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης πρέπει να διαιρετού τύπου για μεγαλύτερη στεγανότητα και να φέρει ρυθμιστικούς διακόπτες και βαλβίδες για την τοποθέτηση ηλεκτροθερμικών κινητήρων προκειμένου να γίνεται σωστά και βάση μελέτης η ρύθμιση των κυκλωμάτων και ο έλεγχος λειτουργίας κάθε χώρου.

Γενικές Ερωτήσεις

Όχι. Όταν ακολουθηθεί πιστά μία μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης κατά την εφαρμογή της, τότε επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου, χωρίς η θερμοκρασία του δαπέδου να υπερβαίνει τους 29oC. Σε αυτή την θερμοκρασία το δάπεδο είναι ζεστό και άνετο ώστε να περπατά κανείς, ακόμη και με γυμνά πόδια.
Όλοι οι τύποι δαπέδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ενδοδαπέδια θέρμανση, αρκεί η μελέτη εγκατάστασης να προϋποθέτει κάτι ανάλογο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή, ασφαλής και οικονομική λειτουργία της.
Γενικά, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πιο ακριβή από ότι η θέρμανση με σώματα αλλά προσφέρει εξοικονόμηση στους λογαριασμούς. Η απόσβεση της επένδυσης αυτής πραγματοποιείται γρηγορότερα λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Τέλος, πέρα των ιδανικών συνθηκών ευεξίας και θερμικής θαλπωρής που προσφέρει, η ενδοδαπέδια θέρμανση προσθέτει αξία στην κατασκευή .
Ακριβώς λόγω του ότι η μετάδοση της θερμότητας ξεκινάει από την επιφάνεια του δαπέδου και όχι από το ύψος των θερμαντικών σωμάτων της κλασσικής θέρμανσης (1,20μ.) ή των κλιματιστικών (2,50μ.) καταφέρνουμε να επιτύχουμε επιθυμητές θερμοκρασίες ακόμα και σε χώρους με μεγάλο ύψος γιατί θερμαίνουμε το λειτουργικό ύψος του χώρου (περίπου 2,10μ.) και όχι την οροφή του κτιρίου (όπως στα κλασσικά συστήματα). Ακόμη, καλύπτει ανάγκες κτιρίων με μεγάλα ανοίγματα όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εξωτερικοί τοίχοι για να τοποθετηθούν θερμαντικά σώματα, με αποτέλεσμα η θέρμανση δαπέδου να βοηθά. τους σύγχρονους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς.
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας νερού που απαιτεί η ενδοδαπέδια θέρμανση για τη λειτουργία της , είναι συμβατή με οποιαδήποτε πηγή ενέργειας είτε πρόκειται για λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας αέρος νερού ή γεωθερμίας, ηλιακή ενέργεια, ενεργειακά τζάκια κ.α.
Change Language »